Kejsersnit ar
Har du født ved kejsersnit har operationslægen været igennem 7 lag væv for at komme ind til din baby. Det er klart at det kan give gener efterfølgende. Ca. 20 % af alle fødsler foregår ved kejsersnit. Arret heler som regel flot på huden, men i de underliggende lag kan der dannes hårdt og rigid arvæv. Dette kan bevirke at organernes frie bevægelighed hæmmes og det kan give dig kompenserende strategier i din bevægelighed, da kroppen vil forsøge at hente bevægeligheden anden steds.
Symptomer på at dit arvæv er blevet rigid:
- Stramhed i arret – stikken, prikken, svien
- Problemer med fordøjelse
- Problemer med at tømme blæren
- Smerter i lænd/ryg
- Nedsat sensibilitet omkring arret
- Ubehag med berøring af arret
- Nedsat bevægelighed i bækkenet
- Nedsat cirkulation i området
- Spændinger i nakke/skuldre
Det er vigtigt at du adresserer dit væv hurtigt efter kejsersnittet/fødslen. Brug en god olie fyldt med E-vitamin som hjælper huden med at hele. Dernæst skal du hurtigt i gang med at trække vejret dybt for at få mobiliseret vævet indefra. Fra ca. 6-8 uger efter kejsersnittet kan man gå i gang med at arbejde med arret. Her vil behandlingen bestå af stræk, massage og instruktioner i hjemmeøvelser for at strække og mobilisere. På Klinikken bruges også ofte laserterapi når der arbejdes med arvæv.
Laser er karakteriseret ved at der gives lave energimængder laserlys, som udvikler lave temperaturstigninger i vævet, så det behandlede område får mere energi til at udføre dets funktioner. Laserbehandling kaldes også biostimulerende laserterapi. Man forsøger med laserlyset at accelerere kroppens naturlige helingspotentiale. Hvis der er underskud af energi i området genoprettes dette ved at tilføre energi til cellerne gennem laserlyset.
Laserterapien vil:
- Øge mængden af energi i cellerne
- Virke inflammationsdæmpende
- forbedre blodcirkulationen, da laserlyset udvider blodkarrerne
- Have en positiv effekt på arvæv
Det er aldrig for sent at arbejde med sit kejsersnit ar, eller arvæv generelt.