Behandlinger

Fertilitetsfremmende fysioterapi

Ca. 20 % af alle par oplever at være barnløse og må opstarte fertilitetsbehandling og ca. hver tiende baby kommer til verden efter fertilitetsbehandling. Det er en problemstilling, som er stigende i vores samfund, og som betragtes som en ny folkesygdom. Årsagerne til infertilitet kan være mange. Ifølge vidensråd for forebyggelse har 40 % af unge raske mænd nedsat sædkvalitet i det omfang, at de har svært ved at gøre en kvinde gravid. Danske mænds sædkvalitet er blandt Europas dårligste. 

Hos kvinderne kategoriseres årsagerne indenfor mekanisk infertilitet (40 %), hormonel infertilitet (40 %) og uforklarlig infertilitet (20 %). Det er især den mekaniske dysfunktion, der arbejdes med i den fertilitetsfremmende fysioterapi. Den mekaniske infertilitet kan ligeledes have mange årsager, hvilket skal afdækkes i en grundig samtale og undersøgelse. 

I fertilitetsfremmende fysioterapi arbejder man med at forbedre forholdende for de reproduktive organer ved at se på holdning, motionsvaner, arbejdsstillinger, stress, smertemønstre, tidligere traumer, som skaber arvæv mv. 

Behandlingen veksler imellem manuel behandling, øvelsesterapi, laserbehandling samt evt. holdtræning med fertilitetsfremmende træning.

Fertilitetsfremmende fysioterapi er ikke en erstatning for medicinsk fertilitetsbehandling, men benyttes som et supplement for at optimere igangværende behandling. 

Laserbehandling

I den fertilitetsfremmende fysioterapi kan det være en fordel at benytte laserterapi. Laser øger blodgennemstrømning til det område, hvor det påføres, det styrker cellerne, så de får mere energi til deres arbejde og dæmper inflammation og muskelspændinger. Laser anbefales til PCO(S) (Poly Cystisk Ovarie Syndrom), nedsat æg kvalitet, nedsat sædkvalitet, nedsat blodcirkulation til reproduktive organer (eksempelvis arvæv), muskelspændinger og infektioner/inflammationer i underlivet. 

Vil du vide, om fertilitetsfremmende fysioterapi kan hjælpe dig, er du velkommen til at booke en gratis startsamtale her.

Inkontinens

Lad ikke din inkontinens styre din hverdag. Tag kontrollen tilbage og få en stærk bækkenbund, du kan stole på.

Mange danskere, unge som ældre, lider af inkontinens. Det kan være en lidelse, som er forbigående (graviditet og lige efter fødsel), men for nogen er det hverdag. Det er enormt invaliderende og styrer desværre hverdagen for mange, både for kvinder og for mænd. 

Der er tre forskellige former for urininkontinens. Urgency inkontinens som er en pludselig trang til at lade vandet, stress inkontinens som udløses ved host, nys, hop mv. og blandingsinkontinens, som er en blanding af de to ovenstående. 

De fleste lærer at leve med denne lidelse uden at gøre noget ved det. Det er synd, da der er muligheder for at afhjælpe eller reducere problemet. Behandlingen består af en grundig undersøgelse for at kortlægge problemets omfang og inkontinenstype – dernæst behandling og vejledning samt bækkenbundstræning. 

Mojzisova øvelser

At opnå evnen til at blive gravid og bære et barn synes for flere og flere par at være vanskeligt. Årsagerne kan være mange, og de kan ligge hos både mand eller kvinde eller hos begge. At blive gravid kræver, at vores endokrine system er velfungerende, således at vi kan producere den mængde hormoner, vi har brug for, for at skabe et liv. Udover hormonerne er det også særdeles vigtigt, at vores organer og muskler kan arbejde og bevæge sig frit. At undfange en baby er nemlig også en mekanisk proces, hvor livmoder og æggestokke i hver cyklus skal bevæge sig på en helt bestemt måde, i bestemte faser af din cyklus, for at hjælpe sædceller, æg og slimhinde på vej. For at forstå den mekaniske proces skal vi forstå faserne som den kvindelige krop gennemgår i en cyklus.

De 3 faser

Fase 1: Det er her, du har din menstruation og din livmoder vil trække sig sammen i nedadgående symmetriske bevægelser for at afstøde slimhinden.

At have menstruation må ikke gøre ondt. Det kan være symptomer på at din livmoder har svært ved at trække sig sammen pga. arvæv, livmoderens position mm.

Fase 2: Din slimhinde er afstødt, og din livmoder begynder nu at lave opadgående bevægelser. De opadgående bevægelser skal hjælpe sædcellerne med at komme op i livmoderen og ud i æggelederne til æggestokkene, hvor de så er klar til at befrugte et æg. I denne fase sker også ægløsningen.

Fase 3: Efter at ægget er frigivet fra æggestokken, falder livmoderen til ro med meget færre og svagere sammentrækninger/bevægelser. Dette gør det muligt for livmoderen at udvide sig, så slimhinden kan bygge sig op og blive næringsfyldt og klar til at modtage et befrugtet æg. På en og samme tid vil æggelederne bevæge sig aktivt for at samle ægget op og transportere det ned til livmoderen. Er ægget ikke befrugtet vil slimhinden afstødes og din cyklus starter forfra.

Den mekaniske proces er altså utrolig vigtig for evnen til at opnå en graviditet, og det er netop den mekaniske proces, vi som fertilitetsfysioterapeuter beskæftiger os med. Uden fri bevægelse fungerer vores reproduktive organer ikke optimalt. Der skal nemlig skabes bevægelse for at skabe liv i underlivet. Ludmila Mojzisova (1932-1992) som var en tjekkisk fysioterapeut, udviklede i 1970érne Mojzisova-metoden, som er en naturlig tilgang til behandling af fertilitetsudfordringer, hvor der benyttes manuel behandling samt udførelse af hjemmeøvelser for at optimere den mekaniske proces i underlivet og give dine underlivsorganer mere fri bevægelighed og blodcirkulation. En kæmpe bonus er tilmed, at mange som arbejder med disse øvelser opnår færre smerter i deres bevægeapparat og færre cyklusrelaterede gener såsom menstruationssmerter og uregelmæssigheder i deres cyklus. Man får altså gennem øvelserne forbedret sin sundhed.

Mojzisova-øvelserne er behagelige, rolige bevægelser, som efterlader kroppen afspændt og afslappet. For dig der er i fertilitetsbehandling, kan øvelserne være et dejligt frirum, hvor du får lov at mærke din krop uden at skulle leve op til krav eller deadlines. Det kræver ingen udstyr blot lidt tålmodighed og fortrolighed med øvelserne. På min klinik tilbydes der både hold-tilbud, hvor mange har gavn af at træne sammen med andre ligesindede, men også individuelle konsultationer, hvor du instrueres grundigt i øvelserne for så at udføre dem selvstændigt derhjemme.

Mojzisova øvelserne kan altså være et godt supplement til medicinsk fertilitetsbehandling, men kan også benyttes af dig der ønsker at fremme din fertilitet naturligt i forsøget på at blive gravid.

Hvis du vil vide mere, kan du kontakte mig for en gratis samtale her.

Bækkenbunden

Bækkenbunden udgør bunden i din krop og er i konstant bevægelse. Den er med i alt du foretager dig, både bevidst og ubevidst, og er tæt forbundet med dit åndedræt. Bækkenbunden har til funktion at aflukke udgangene der passerer, således du ikke oplever ufrivillige lækager. Den har også til funktion at løfte og støtte dine bækkenorganer, og under selve fødslen skal bækkenbunden give sig op imod 200 gange. Sidst men ikke mindst så er den også omdrejningspunkt for nydelse. Det er med andre ord utrolig vigtigt for dit velbefindende, at din bækkenbund fungerer.

Bækkenbunden er så at sige en kompleks størrelse. Den skal være parat, når det kræves, og den skal kunne slappe af, når det kræves. Den består af en masse muskler og bindevæv, hvor flere udgange passerer (anus, skedeåbning og urinrør). Den består af tværstribet muskulatur, hvilket på dansk betyder, at vi kan styre bækkenbunden med viljens kontrol og selv aktivt spænde op i den. Bækkenbunden har dog et reflektorisk sammenspil med andre dele af kroppen, hvilket bidrager til kompleksiteten af bækkenbunden, da den jo så ikke altid helt er under viljens kontrol.

Symptomer på nedsat funktion af bækkenbunden

  • Inkontinens: ufrivillig vandladning
  • Smerter: smerter ved sex, ved bevægelse samt cyklus relaterede smerter
  • Forstoppelse
  • Manglende evne til at knibe
  • Manglende evne til at slappe af i bækkenbunden
  • Tyngdefornemmelse i bækkenbunden

Dette resulterer ofte i:

  • Manglende lyst til bevægelse
  • Frygt for at tisse i bukserne
  • Manglende lyst til sex
  • Utilpashed
  • På sigt kan nedsat funktion af bækkenbunden resultere i nedsynkning af underlivsorganer

Bækkenbunden i funktion

Når du kniber op i din bækkenbund løfter de inderste strukturer (hængekøjen) dine underlivsorganer op og frem og slår på denne måde et ”knæk” på de udgange, der passerer i bækkenbunden, således de aflukkes. Denne mekanisme vil medføre, at nerveimpulser får de dybe lukkemuskler længere inde i både urinrør og endetarm til at lukke tæt.

I løbet af vores liv mister vores bækkenbund smidighed og den kan miste evnen til at reagere. Dette gør sig især gældende efter graviditet, fødsel og med stigende alder og derfor bliver det ofte nødvendigt at lære sin bækkenbund at kende igen forfra. Du skal altså lære din bækkenbund gennem målrettede øvelser og afspænding, hvornår den skal trække sig sammen, og hvornår den skal slappe af.

Bækkenbundstræning er bevist at være mest effektivt, når den er superviseret af en fysioterapeut med viden indenfor dette område. 

Jeg er uddannet indenfor det urologiske, gynækologiske og obstetriske område og kan behandle problemstillinger vedrørende bækkenbunden. 

 

Forbered kroppen på en kommende graviditet

Mange kvinder, som ønsker en graviditet, er ikke klar over, at ægget begynder sin modningsproces 3 måneder, før det løses fra æggelederen og kan blive til en eventuel graviditet. Det er derfor vigtigt, at man i god tid tager sine forbehold og begynder at forberede sin krop på en kommende graviditet. Dette gøres b.la. ved at tage de rette vitaminer, evt. ændre kost og motionsvaner mm.

Graviditet

Når en kvinde bliver gravid, sættes der en masse processer i gang i kroppen, som kan give gener pga. det ændrede hormonniveau.

Nogen kvinder oplever at få smerter i bækkenet under graviditeten. Kroppen forbereder sig på en fødsel, og derfor vil led og muskulatur blive løsere, som graviditeten skrider frem pga. hormonet relaxin. Smerterne sidder typisk foran ved kønsbenet eller bagpå til hver side, hvor bækkenets knogler er samlet, også kaldet SI-leddene.

Det er en god ide at forebygge smerter i bækkenet ved at motionere under sin graviditet. Det er en fordel at styrke sin bækkenbund for at reducere risiko for smerter, men også for at komme hurtigere på benene efter fødslen.

Behandlingen af gravide består i vejledning, manuel behandling for at smertereducere og øvelsesvejledning samt evt. graviditetstræning. Det er godt allerede under graviditeten at begynde at træne sin bækkenbund. Jeg har i klinikken en dejlig gravidbriks, så man som gravid kan ligge på maven, når man modtager behandling.

Gravidmassage

Jeg tilbyder også gravidmassage. Under en massage udskilles hormonet oxytoxin, som er sundt for både moder og baby i maven. Massage har også en stressnedsættende effekt og kan hjælpe til at berolige nervesystemet.

Rebozo

Rebozo er en gammel mexicansk tradition som stammer fra Mexico, hvor jordemødre gennem mange år har benyttet den blide behandlingsform. I Vesten har vi nu taget denne tradition til os hvor den benyttes især til de gravide.

Rebozo er en massageform, hvor du bliver svøbt i et tørklæde og derefter bliver ”rystet”. Det er enormt afslappende for vores nervesystem og kan løsne selv dybe spændinger i bækken og ryg. For dig der er gravid kan Rebozo-massage også være et fantastisk redskab til din kommende fødsel, da rebozo med sine rystelser hjælper barnet ned gennem bækkenet på samme tid med, at du som fødende bliver afslappet af Rebozoens bevægelser.

Når jeg behandler med Rebozo forsøger jeg at behandle hele kroppen så du går herfra lidt lettere end da du kom ind. Rebozo kan godt stå alene, men mange nyder at kombinere Rebozo massagen med en omgang massage efterfølgende.

Rebozo inden vendingsforsøg

Rebozo kan med fordel benyttes inden du skal have foretaget et vendingsforsøg på sygehuset. Rebozo behandlingen hjælper kroppen med at blive afslappet, således at et vendingsforsøg eventuelt lettere kan gennemføres.

 

Efter fødsel

Hos FysioBrun tilbydes efterfødselstræning samt efterfødselstjek og behandling.

Under en graviditet vil tyngden på din bækkenbund øges, i takt med at din mave vokser. Årsagen til, at bækkenbunden er udfordret efter fødslen, er den øgede tyngdepåvirkning, den har været udsat for under selve graviditeten. Hertil kan der også opstå fødselskomplikationer som giver udfordringer for genetablering af forbindelse til bækkenbunden. 

Det er vigtigt at genoptræne sin bækkenbund efter en graviditet og fødsel. Det, som bækkenbunden udsættes for nu, påvirker bækkenbunden i fremtiden og kan lede til dysfunktioner og inkontinens hvis ikke man genoptræner korrekt.

Efterfødselstræning

Træningen tager udgangspunkt i, at kroppen for nylig har været igennem en stor belastning og langsomt skal komme sig. 

De første 3 mdr. efter fødsel skal man lave low load aktiviteter, det vil sige øvelser med lav intensitet. Du kan efter 6-8 uger begynde at træne mere målrettet, såfremt du har det godt i din bækkenbund og ingen komplikationer har. Det anbefales at du genoptræner din bækkenbund og din kropskerne og gerne hos en der har viden indenfor området, så du får den korrekte træning til din bækkenbund fra start. 

Det er utrolig vigtigt at man får styr på sin kropskerne og bækkenbund, før man ligger for meget belastning på kroppen. Kroppen har trods alt været igennem en lang og omstændig proces med at gro en baby og dernæst føde den. Kroppen har slet og ret brug for restitution og derefter den rette genoptræning. Op imod 30-50 % af kvinder vil på et tidspunkt i livet opleve gener i form af inkontinens eller nedsynkning af underlivsorganer. Dette vil vi gerne forebygge ved den rette træning med rette belastning, så sådanne komplikationer kan undgås

Individuel efterfødselstjek inden start

Jeg anbefaler at lave et individuelt efterfødselstjek inden opstart, så du ved om der er særlige indsats områder, der skal fokuseres på. Ved en individuel undersøgelse undersøges:

  • Bækkenbundens funktion 
  • Rectus diastase (delte mavemuskler)
  • Stabilitet i bækkenet 

Børnene kan stå trygt og rart under halvtag og sove, imens mor træner –  og ellers er der plads til at have dem med indenfor, hvor de kan ligge på et legetæppe og kigge på, mens mor træner. 

 

Arvævsbehandling

Arvæv kommer efter traumer, infektioner eller fra en operation f.eks. kejsersnit. Arvæv kan være en synder for forskellige komplikationer b.la. smerter, følelsesløshed i arret, nedsat frugtbarhed og nedsat bevægelighed. I fysioterapien arbejdes der med at mobilisere vævet og løsne de forskellige lag fra hinanden. Man kan allerede efter 6-8 uger gå i gang med vejrtrækningsøvelser, laserterapi samt øvelsesterapi for at fremme blodgennemstrømning til området. 

Husk, det er aldrig for sent at gå i gang med at behandle sit arvæv.