Lad ikke din inkontinens styre din hverdag. Tag kontrollen tilbage og få en stærk bækkenbund, du kan stole på. 

Mange danskere, unge som ældre, lider af inkontinens. Det kan være en lidelse, som er forbigående (graviditet og lige efter fødsel), men for nogen er det hverdag. Det er enormt invaliderende og styrer desværre hverdagen for mange, både for kvinder og for mænd.  Ca. 25-45 % af kvinder oplever urininkontinens (www.sundhed.dk) og risikoen stiger med alderen. Årsagerne til inkontinens kan skyldes svag bækkenbund, manglende timing af bækkenbunden, for meget væskeindtag, nedsynkning af blære/tarm/livmoder, overvægt, rygning, forstoppelse, overgangsalderen (hormonbalancen ændres) og manglende blæretømning

Der er tre forskellige former for urininkontinens. Urgency inkontinens som er en pludselig trang til at lade vandet, stress inkontinens som udløses ved host, nys, hop mv. og blandingsinkontinens, som er en blanding af de to ovenstående.

Stress inkontinens

Stress inkontinens kan være forbigående eller vedvarende. Denne inkontinens skyldes ofte en bækkenbund der er svær at aktivere eller en bækkenbund der mangler timing. Dette resulterer i, at man ved aktivitet som løb, hop, nys, hoste mm. kan have lækager. Lækagerne er som regel af mindre karakter såsom dryp eller en meget lille vandladning.

Behandlingen af stress inkontinens består ofte i at genetablere en god kontakt med sin bækkenbund. Dette gøres gennem øvelser med fokus på åndedræt, bækkenbunds aktivering og udspænding – for nogle kvinders vedkommende kan den manglende evne til at aktivere bækkenbunden nemlig skyldes en overspændt bækkenbund – læs mere om overspændt bækkenbund ved at klikke på overspændt bækkenbund i menuen.

Urgency inkontinens / trang inkontinens

Den anden inkontinens type hedder urgency-inkontinens, som oversat til dansk bliver til trang-inkontinens, eller overaktiv blære syndrom. Her er der også mange faktorer der spiller ind f.eks. indtag af kaffe og te, blærebetændelser, ufuldstændig blæretømning, dårlige toiletvaner, nerve-afklemning, neurologiske sygdomme, overvægt, rygning mm. Dette kommer til udtryk som en pludselig trang til at lade vandet og kan give både store og små lækager.

Blandings inkontinens

Blandnings inkontinens er en blanding af stressinkontinens og tranginkontinens, hvilket betyder at man både kan lække ved fysiske aktiviteter og at man ikke kan holde sig og oplever større lækager.

Uanset: Lad ikke din ufrivillige vandladning styre dit liv. Der er mange ting du kan gøre for at mindske problematikken eller helt komme den til livs. 

De fleste lærer at leve med denne lidelse uden at gøre noget ved det. Det er synd, da der er muligheder for at afhjælpe eller reducere problemet. Behandlingen består af en grundig undersøgelse for at kortlægge problemets omfang og inkontinenstype – dernæst behandling og vejledning samt målrettet bækkenbundstræning som omfavner netop din problematik.