Poly Cystisk Ovarie Syndrom også kaldet PCO(S), er en af de store årsager til nedsat fertilitet. Op imod 10 % af fødedygtige kvinder rammes.

PCO er en lidelse, hvor kroppen producerer for meget insulin pga. nedsat følsomhed i cellerne over for netop insulinet. Dette kan give uren hud, uregelmæssige cyklusser, manglende ægløsninger og derved nedsat evne til at blive gravid.

Insulin er et hormon kroppen bruger, når mad skal omsættes til energi. Insulin fungerer som en slags nøgle, der åbner op ind til cellerne, så glukosen kan komme ind i cellen. Når man har PCO, er cellernes følsomhed overfor insulin ringe og kroppens måde at respondere på dette, er ved at lave mere insulin, og derved har vi en ond spiral. Højt insulin-niveau i kroppen vil øge inflammation i kroppen og skrue op for stresshormoner samt lave ubalance i kønshormonerne, så østrogen falder og testosteron stiger.


Der er rigtig god forskning, der viser, at et stabilt blodsukker og træning kan normalisere cyklus og øge chancerne markant for en graviditet. Gennem træning vil man stimulere musklernes aktivitet og derved gøre følsomheden overfor insulinet bedre. Gennem kosten kan man mindske store udsving i blodsukkeret og derved igen reducere insulin i blodet.

Er du overvægtig og har PCOS er der også god forskning der viser at bare et lille vægttab kan øge chancerne for graviditet.

Som fertilitetsfysioterapeut kan jeg vejlede dig i træning og instruere dig i øvelser der øger blodtilførslen til din livmoder og æggestokke. Hvis der er indikation på nedsat bevægelighed kan manuel behandling også være en mulighed.